Volgens WILLY - Boekenreeks verstandelijke beperking

11/september/2013

Sig lanceert Volgens Willy, een nieuwe reeks (voorlees)boeken voor, over en opgedragen aan personen met een verstandelijke beperking.

Het concept: werken met uit het leven gegrepen thema’s

Dit vernieuwende concept belicht in korte verhalen de beleving van een bewoner, volledig vanuit zijn perspectief. De verhalen zijn stuk voor stuk uit het leven gegrepen. Ze zijn geïnspireerd op 25 jaar praktijkervaring van de auteur Johan Engels, een begeleider in een leefgroep van personen met een verstandelijke beperking.

Elk verhaal verschijnt apart in boekvorm (36 bladzijden, met hardcover, in vierkleurendruk en op een handig vierkant formaat van 22x22 cm) en behandelt telkens een thema dat aansluit bij zeer herkenbare situaties uit de praktijk:

  • een opvoedster die weggaat
  • verliefd zijn
  • een inbreuk op de vertrouwde structuur door een feestdag midden in de week
  • enz.

Het idee is gegroeid vanuit een heel concrete vraag van bewoners zelf: bestaan er boeken die over ONS gaan, over leven in een leefgroep? Dit als repliek op het wekelijkse voorlees-uurtje dat vastliep op sprookjes en andere kinderboekjes. Deze vraag stemde tot nadenken en gaf de aanzet voor de uitwerking van dit concept.

Over de hoofdpersonages

De spilfiguren in de reeks ‘Volgens Willy’ zijn Wilfried (een bewoner, alias Willy) en Wannes (zijn begeleider, alias Zwans). Deze ‘superhelden’ maken van de dagelijkse gebeurtenissen avonturen op maat van personen met een verstandelijke beperking. De boekjes uit de reeks zijn afzonderlijk te lezen, maar wie ze als reeks beschouwt, zal een aaneenschakeling van herkenningspunten ontdekken die stap voor stap een volledig levensverhaal uit de doeken doen.

Deel 1: Willy en Zwans (de start van een niet te missen reeks ...) 

In het eerste deel Willy en Zwans maken we kennis met de twee hoofdpersonages. Willy woont in een home die De Regenboog heet. Hij beleeft de wereld op zijn eigen manier en maakt hierover een boek met foto’s, tekeningen en schrijfsels. Soms heeft hij het moeilijk. Hij vindt dan wijsheid en troost in de muziek en teksten van zijn grootste idool Will Tura. Maar af en toe wordt het hem allemaal te veel. En dan kan hij vertrouwen op Wannes, zijn persoonlijke begeleider. Als dank noemt Willy hem plagend en voor de grap Zwans...

 (vergroot

 (vergroot)

Het tweede deel Wonen in de Groene Leefgroep schetst het leven in een leefgroep met twaalf bewoners.

Het derde deel Emma is mijn lief gaat over verliefd zijn.

Uitgetest in de praktijk en ondersteund door velen

De proefontwerpen werden zeer positief onthaald door bewoners met een divers verstandelijk niveau. We probeerden de boekjes uit bij het voorlezen en bij het zelfstandig lezen, maar ook als kijk- en prentenboeken. Ook docenten aan de opleiding Bachelor Orthopedagogie en medewerkers van een aantal organisaties waren enthousiast. Dit project, dat mee werd uitgewerkt door Ben Wuyts en Luc Kockelbergh, kreeg alvast ook de steun en goedkeuring van Will Tura, zijn uitgeverij Jean Kluger NV, K3 en Studio 100, Clouseau en EMI Belgium.

Met bijbehorende website!

En er is meer! Omdat we er prat op gaan dat deze (voorlees)boekjes in de eerste plaats bestemd zijn voor de betrokken mensen, kozen we ervoor om geen duiding of theoretisch kader in de boeken zelf op te nemen. Omdat we deze publicaties echter ook beschouwen als een hulpmiddel of werkinstrument voor ouders, familie en begeleiders, wordt aanvullend een website gelanceerd waar de verhalen worden verduidelijkt vanuit de visie Gentle Teaching.

>> Meer info op www.volgenswilly.be - In de toekomst hopen we op deze website pagina’s te maken die bedoeld zijn voor personen met een verstandelijke beperking, met daarop spelletjes, zoekopdrachten en andere oefeningen die kunnen bijdragen tot het op maat bespreekbaar maken van de thema’s uit de boekjes.

>> Bestel hier deel 1: Willy en Zwans
>> Bestel hier deel 2: Wonen in de Groene Leefgroep
>> Bestel hier deel 3: Emma is mijn lief! 

  

Delen

CONTACTEER ONS