Signaal Digitaal Webinar - Executieve functies in het basisonderwijs

Ontwikkeling van EF in het basisonderwijs: bijzondere rol voor leerkrachten
Thema
Algemeen
Type Webinar
Code 140
Wanneer 28/05/2024
Uur 19:30u tot 21:00u
Waar Online
Prijs € 38,00 - € 38,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 28/05/2024
Aantal uren vorming 2,00u
Inschrijven
Extra info

 

Signaal Digitaal Webinar

2024 - nummer 2 - Executieve functies in het basisonderwijs

  • De ontwikkeling van executieve functies in het basisonderwijs: een bijzondere rol voor de leerkracht
  • Signaal Digitaal = webinar + interactie + artikel 
  • Wanneer? di 28 mei 2024 (19u30 - 21u)
  • Begeleiding? Dieter Baeyens en Catherine Malfait
  • Deelname? 38 euro
  • Voor wie? Alle geïnteresseerden uit onderwijs (zorg, leersteun, CLB, enz.) en hulpverlening in het kleuter- en lager onderwijs.


Inhoud   

Executieve functies (EFs) zijn een set van cognitieve functies die doelgericht gedrag mogelijk maken. Op die manier zijn ze ook een belangrijke voorspeller voor schools presteren en sociaal-emotioneel functioneren. Aandacht voor de kwaliteit van EFs is daarom gepast en soms ook noodzakelijk. Daar waar EFs tot voor kort vooral in de hulpverlening een plaats kregen, vonden ze recent ook weerklank in het kleuter- en lager onderwijs.

In dit artikel en het bijhorende webinar overlopen we de bijzondere rol die de leerkracht kan spelen bij het in kaart brengen van EF-gerelateerd probleemgedrag. We schuiven een gepersonaliseerde analyse van EF-gerelateerd probleemgedrag naar voren aan de hand van een ABC-schema. Daarnaast lichten we ook toe hoe strategieën kunnen worden ingezet in de interactie tussen leerkracht en leerlingen om emotionele, organisationele en instructionele steun te geven.

Aangevuld met directe EF-stimulering door spel en lesinhouden in de klas, dragen deze vormen van steun bij aan een leeromgeving waarin de EFs zich optimaal kunnen ontplooien. De leerkracht blijkt zo een essentiële schakel in de ontwikkeling van EFs bij leerlingen in het basisonderwijs.

Doorheen dit artikel illustreren Dieter Baeyens en Catherine Malfait (KU Leuven) recente inzichten over deze bijzondere rol aan de hand van studies uit hun eigen onderzoeksgroep. Tijdens dit webinar stellen zij de inhoud van dit artikel voor. Daarna is er mogelijkheid tot interactie en discussie over een aantal aspecten.

Extra: Vlaamse normen voor de BRIEF-2
Samen met dit artikel verschijnt ook het artikel Psychometrische eigenschappen van de BRIEF-2 in Vlaanderen (Sophie Pollé e.a.). Wie inschrijft, ontvangt dit artikel als extra.
 

Online tijdschrift, met interactie!

De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat je kunt bijblijven in je vakgebied.
 

Hoe werkt Signaal Digitaal?

Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.

Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, ben je vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar je je ooit eens door moet worstelen. Want je bent als het ware al opgewarmd!

Kan je niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om later ook losse artikels aan te bieden.

 

ZOOM
Via het platform Zoom kan je het Signaal Digitaal Webinar volgen. Je krijgt ten laatste op 24/5 (voor 16 u) een e-mail met praktische info en registratielink. Heb je deze link niet gekregen, kijk zeker eens in je spambox. Toch geen e-mail te zien? Neem dan contact op met Geert Andries 
 

Voor Sig-participanten

Zoals vooraf aangekondigd hebben Sig-participanten jaarlijks recht op 2 gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars, ter waarde van 2x 38 euro. Wil je hiervan gebruikmaken, schrijf je dan in via een mailtje naar vanessa.de.grauwe@sig-net.be. We zorgen dan voor uw gratis inschrijving. Op die manier genereert het systeem niet automatisch een factuur. Wij houden bij per participant hoeveel gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars plaatsvinden. Dank voor je medewerking!

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS