Toepassing van psychomotorische therapie en relaxatietherapie in impulscontroletherapie

Code 074

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 19/05/2017
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem (Aalst)
Prijs € 155,00 - € 124,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 05/05/2017
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Wegens omstandigheden wordt deze workshop verplaatst naar 19 mei 2017 (ipv 5 mei).
De inhoud van deze workshop blijft hetzelfde.

 

Inhoud

Deze workshop biedt therapeuten de mogelijkheid om op stap te gaan in het controleren van agressieve impulsen bij volwassenen, jongeren en kinderen. Samen met de cliënt kan op deze manier aan de hand van lichaamstechnieken een alternatief gezocht worden om met vele frustraties om te gaan. Via het gebruik van technieken uit psychomotorische therapie (PMT) en relaxatietherapie spitst impulscontroletherapie zich toe op het enerzijds weerbaar blijven zonder het gebruik van agressief gedrag en het anderzijds verlagen van de spanning die inherent voorkomt bij het stellen van agressief gedrag. Deze twee pijlers lopen centraal door de behandeling en zullen de cliënt in staat stellen om op een rustige en assertieve manier te leren reageren, en zijn/haar mening te zeggen zonder te vervallen in impulsief en agressief gedrag.

Deelnemers krijgen tijdens deze workshop een basishouding aangeleerd waar gevarieerd geoefend wordt met stevig leren staan. De cliënt leert contact maken met de grond om van hieruit flexibel de stabiliteit vanuit het centrum van zijn lichaam te voelen en zo alle bewegingen, acties en emoties aan te kunnen. Via gebruik van ademhalingstechnieken wordt deze solide basis ondersteund. Daarnaast wordt de relaxatierespons hersteld zodat, vanuit een herstel van het gevoel van rust, het tempo en de intensiteit van reageren verlaagd worden en er bewust betere oplossingen gehanteerd kunnen worden.

Bij impulscontroletherapie ligt de nadruk op het ontwikkelen van lichaamsgevoel en zelfbeheersing, waarbij de controle geleidelijk zelf actief bereikt wordt. Het gevoel van een stevige basis vermindert de angst voor impulscontroleverlies en opent nieuwe wegen in het omgaan met spanning en frustraties.

 

Begeleiding

Mark Liefhooghe heeft een praktijk voor relaxatietherapie in Meerhout. Hij is tevens werkzaam als relaxatietherapeut in de volwassenenpsychiatrie van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum te Geel en in de Gemeenschapsinstelling De Markt en De Hutten te Mol.

 

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor alle professionele hulpverleners en/of leerkrachten die werken met kinderen en/of volwassenen met impulscontroleproblemen.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Voor deze workshop kan u gebruik maken van de KMO-portefeuille.

Minimum 12, maximum 15 deelnemers.

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 -