Neurodegeneratieve taal- en spraakproblemen bij volwassenen

Code 026
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type
Code 026
Wanneer 04/04/2017
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 85,00 - € 70,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 27/03/2017
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Terwijl de hersenen zich voortdurend aanpassen aan de levensomstandigheden, neemt het aantal hersencellen langzaam af. Waar ligt de grens tussen een normale degeneratie en een degeneratieve pathologie? Kunnen preventieve maatregelen genomen worden om taal- en spraakdegeneratie te voorkomen? Zo ja, zijn deze maatregelen relevant genoeg om de sociale interactie te beïnvloeden?

Het onderzoek naar neurodegeneratieve spraak- en taalproblemen heeft onze kennis over de interactie tussen spraak, taal en emotie sterk verruimd omdat degeneratieve aandoeningen hersengebieden aantasten die niet typisch betrokken zijn bij een cerebrovasculair letsel of tumoraal proces. Dit maakt dat ook de plasticiteitsveranderingen die taal en spraak ondergaan in een dementieel proces anders verlopen dan bij een afasieherstel na een acuut verworven hersenletsel.

Het samenbrengen van recent beeldvormingsonderzoek met klinische studies, pathofysiologisch en anatomo-pathologisch onderzoek heeft ertoe geleid dat er vandaag vijf geïsoleerde degeneratieve taal-/spraaksyndromen onderscheiden worden: progressieve nonfluente afasie, semantische dementie, logopenische afasie, primair progressieve apraxie en primair progressieve dysartrie.

Deze vijf geïsoleerde syndromen moeten we onderscheiden van taal- en spraakproblemen die in een initieel stadium van dementie gepaard gaan met geheugen- en concentratieproblemen. Het klinisch herkennen en erkennen van deze syndromen kan leiden tot een accuratere diagnose en een doelgerichtere counseling en logopedische ondersteuning doorheen het dementieproces.

 

Begeleiding

Prof. dr. Miet De Letter is als docent verbonden aan de vakgroep Spraak-, Taal- en Gehoorwetenschappen van de UGent. Als wetenschapper van de onderzoeksgroep ‘Neurowetenschappen in Taal en Spraak’ specialiseert ze zich in de klinische en neurofysiologische aspecten van acuut verworven en degeneratieve spraak- en taalproblemen. Als voorzitter van Parkinson Zorgwijzer Vlaanderen zet ze zich in voor een verbetering van de kwaliteitszorg voor Parkinsonpatiënten.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor logopedisten, neurolinguïsten, artsen en (neuro)psychologen met interesse voor de neurowetenschappen en kliniek van neurodegeneratieve taal- en spraakproblemen.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.

Noot: accreditering kan aangevraagd worden i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen op voorwaarde dat wij de naam van een deelnemend arts op de aanvraag kunnen vermelden (omdat spreker geen arts is). Wenst u als arts deel te nemen aan deze activiteit, neem dan contact op met jolien.leclercq@sig-net.be.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS