Motorische lateralisatie

Code 112
Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag
Code 112
Wanneer 28/11/2017
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 100,00 - € 85,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 24/11/2017
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Lateralisatie / neuromotoriek / handvoorkeur
 

Inhoud

De term ‘lateralisatie’ is een vrij frequent gebruikt begrip. Maar wat betekent deze term nu? Vaak wordt hij voor verschillende zaken gebruikt.
Het eerste deel van deze studiedag is theoretisch van aard. We starten met een beschrijving van de term om al snel over te gaan naar één van de belangrijkste kernmerken van lateralisatie op gedragsniveau, nl. de handvoorkeur. Hoe ontwikkelt handvoorkeur zich bij het kind? In welke mate is deze ontwikkeling beïnvloedbaar? Wat is het belang van handvoorkeur? Dit zijn vragen uit de praktijk waarop geen pasklaar antwoord gegeven kan worden. Samen met de deelnemers kijken we of inzichten uit de literatuur kunnen bijdragen tot een antwoord op deze vragen. Het belang van lateralisatie voor de links-rechtsoriëntatie wordt door veel therapeuten verondersteld. Enkele oudere therapeutische programma’s die zich richten op lateralisatie worden kritisch geëvalueerd op basis van de huidige wetenschappelijke kennis.
In het tweede deel van deze studiedag volgt een praktijkgericht luik, gesteund op de jarenlange praktijkervaring van Griet Dewitte. We vertrekken vanuit het ICF-kader en leren op die manier kijken naar functiestoornissen en problemen op het vlak van activiteiten en participatie. Van daaruit leggen we uit hoe we, zowel procesgericht als taakgericht, te werk gaan bij kinderen met deze problematiek.
Daarnaast is er ruimte om met de volledige groep te brainstormen en mee te denken over de huidige inzichten inzake lateralisatie.
 

Door wie?

Prof. Dr. Hilde Van Waelvelde is als kine verbonden aan de UGent waar ze onderzoek doet, publiceert en onderwijst in het domein van de milde neuromotorische stoornissen bij kinderen. Voordien was ze werkzaam als kinesitherapeut in het buitengewoon onderwijs.

Griet Dewitte is als pediatrisch kinesitherapeut al jaren in het domein van diagnostiek bij kinderen in het UZ Gent en in haar eigen praktijk. Ze is als praktijkassistent verbonden aan de UGent en werkt er rond milde neuromotorische stoornissen bij kinderen.
 

Voor wie?

Voor ergo- en kinesitherapeuten die in de dagelijkse praktijk werken met kinderen met een vertraagde en/of onduidelijke ontwikkeling van een handvoorkeur en zich hierbij een aantal kritische vragen stellen.
 

Over wie?

0 - 12 jaar
 

Praktisch

Theoretisch met praktische toepassing.
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
Accreditatie is aangevraagd bij Pro-Q-Kine
 

      

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS