Menselijke erfelijkheid en impact op de logopedische praktijk

Code 044
Thema
Type Studiedag
Code 044
Wanneer 14/03/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 28/02/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Inhoud

De laatste jaren is het aanbod aan genetisch diagnostische tests enorm gegroeid. Hierdoor is de kennis en het inzicht omtrent mogelijke oorzaken van verhemelteproblematiek (zowel verhemeltespleten als niet-schisis gerelateerde verhemeltedisfunctie) toegenomen.

Tijdens deze studiedag stellen we de nieuwste technologieën in genetisch onderzoek voor en bespreken we de belangrijkste overervingmechanismen. De genetica van de schisisproblematiek komt beknopt aan bod. Aansluitend gaan we aan de hand van casussen in op een aantal genetische syndromen (met verhemelteproblematiek): 22q11 deletiesyndroom (velo-cardio-faciaal syndroom), 22q11 duplicatiesyndroom, Pierre Robin sequentie, syndroom van Stickler. We focussen daarbij op de logopedische, leer- en gedragsproblematiek. Ten slotte komen de begeleiding en behandeling (logopedisch, chirurgisch) van kinderen en jongeren met velofaryngeale insufficiëntie aan bod.

 

Begeleiding

Mieke Breuls (pedagoog/logopedist) is verbonden aan het MUCLA (Multidisciplinair Universitair Centrum voor Logopedie en Audiologie) van het UZ Leuven en het Multidisciplinair Schisisteam Leuven.

Prof. dr. Greet Hens (NKO-arts) is werkzaam aan de afdeling Neus-, Keel- en Oorziekten, Gelaats- en Halschirurgie van het UZ Leuven en maakt deel uit van het Multidisciplinair Schisisteam Leuven.

Prof. dr. Ann Swillen (orthopedagoog) werkt in het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van het UZ Leuven en is coördinator van de multidisciplinaire raadpleging voor personen met 22q11 deletiesyndroom.

 

Doelgroep

Deze studiedag is bedoeld voor NKO-artsen, schoolartsen, kinderartsen, logopedisten, audiologen, orthopedagogen/psychologen, enz. Specifieke voorkennis is niet vereist, maar interesse voor het domein van genetica en enige ervaring met schisisproblematiek, nasaliteit en leerproblemen is wenselijk.

 

Praktische info

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Accreditering werd aangevraagd i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen.

 

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS