‘Maak me niet down’: specifieke kwetsbaarheden van mensen met downsyndroom

Code 022
Thema
Verstandelijke beperking
Type
Code 022
Wanneer 04/04/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/03/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Hoewel heel wat mensen met downsyndroom (DS) voor de buitenwereld veelal uitgelaten en grappig zijn, weten ouders en hulpverleners hoe moeilijk het kind en zijzelf het soms kunnen hebben. De momenten van ‘blokkeren’ waarbij hun zoon/dochter, leerling/patiënt niet meer voor- of achteruit wil, niet meer wil eten of plots de trap niet meer op durft zijn voor de nabije omgeving beter bekend dan voor de buitenwereld.

Tijdens deze studiedag krijg je een rijk geïllustreerde beschrijving van opvallend terugkerende denk- en gedragspatronen die typisch zijn voor kinderen en volwassenen met DS. Enerzijds proberen we hiermee een aantal clichés te doorbreken, anderzijds leidt dit tot het beter (h)erkennen van de eigenheid van mensen met DS. We leggen de nadruk op het leren zien en begrijpen van hun specifieke kwetsbaarheden. Weten dat bepaalde probleemsituaties niet te vermijden zijn en eenvoudigweg deel uitmaken van de eigenheid van het downsyndroom, kan een steun zijn. Dit leidt niet tot instant oplossingen, maar biedt wel handvatten in de omgang met deze mensen. Er is ruimte voor interactie en vragen van deelnemers!

 

Begeleiding

Karel De Corte is als orthopedagoog verbonden aan Den Dries in Evergem, een centrum dat volwassenen met een verstandelijke beperking woonondersteuning biedt. Hij geeft sinds 2001 op freelance basis vorming, training en opleiding in Vlaanderen en Nederland rond de thema’s Gentle Teaching, emancipatie en downsyndroom. Hij is auteur van het boek over het Emancipatorisch Methodisch Kader (Garant, 2011) en werkt momenteel aan een boek over de eigenheid van mensen met downsyndroom.

 

Doelgroep

Deze studiedag is bedoeld voor hulpverleners die werken met kinderen of volwassenen met downsyndroom en die houvast zoeken. Professionelen van diverse pluimage (leerkrachten, begeleiders, therapeuten, enz…) zijn welkom.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Accreditatie werd goedgekeurd door Pro-Q-Kine.
.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS