Hoortraining anno 2016: 'De technologie vereist maatwerk'

Code 008
Thema
Gehoor - Zien
Type
Code 008
Wanneer 10/02/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 01/02/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Waarom luistert Kaat best bimodaal tijdens de hoortraining? Waarom heeft Elias geen nood meer aan suprasegmentele oefeningen? Waarom komt Julie niet tot audiovisuele integratie? Elien kan gesprekken modaal auditief verstaan, kan hoortraining nog zinvol zijn voor haar?

Anno 2016 is er voor vrijwel elk gehoorverlies een hulpmiddel voorhanden waarmee een persoon met gehoorverlies geluiden en spraak weer kan detecteren. Hoe die persoon hiermee geluiden en spraak zal discrimineren, identificeren en interpreteren in het dagelijks leven hangt af van een aantal beïnvloedende factoren. De motivatie voor en de opbouw van de hoortraining in een multi/interdisciplinair programma zijn er twee van. Die hoortraining moet precies op maat zijn van de cliënt om zijn spraakverstaan te maximaliseren.

Deze studiedag gaat in op de hoortraining als onderdeel van de integrale begeleiding van een persoon met gehoorverlies en zijn omgeving. We staan theoretisch stil bij de beïnvloedende factoren, de hoorhulpmiddelen, de doelgroepen en de courantste hoortrainingsmodellen. We illustreren deze items aan de hand van casussen, uitgewerkt volgens het ICF-model. Tal van beïnvloedende factoren zoals het hulpmiddel (CI versus hoortoestel), onset van gehoorverlies, meertaligheid, multiple problematiek, enz. worden bij verschillende doelgroepen besproken.

 

Begeleiding

Martine de Smit is logopedist/audioloog met ruim 25 jaar ervaring in het geven van hoortraining in het revalidatieprogramma van zowel kinderen als volwassenen met een gehoorverlies. Ze werkte mee aan de brochure ‘Tingeling’ (Sig, 2007). Sinds enkele jaren werkt ze als kinderaudioloog. Ze publiceerde in 2013 naar aanleiding van 15 jaar vroegtijdige screening door Kind & Gezin de ervaringen van Vlaamse kinderaudiologen.

Bianka Vandaele is logopedist/audioloog. Ze werkte mee aan enkele Sig-publicaties: ‘Samenleven & samenhoren’ (1998), ‘Arbeidsintegratie’ (2000) en ‘Rita hoort niet goed’ (2011).

Martine en Bianka zijn beiden docent aan de opleiding Logopedie en Audiologie van de Arteveldehogeschool Gent.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor logopedisten en audiologen die werken met personen met gehoorverlies, maar ook andere disciplines met expertise bij deze doelgroep kunnen inschrijven. Ervaring met therapie en begeleiding is geen vereiste, er wordt gestart vanuit de basis.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.

 

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS