Hoe omgaan met personen met dementie?

Code 264

Praktisch
Type activiteit: Voordracht
Wanneer 25/04/2017
Uur 19:30 tot 22:00
Waar Sig Gijzegem (Aalst)
Prijs € 5,00
Doelgroep Breed publiek
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 25/04/2017
Aantal uren vorming 2,5u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Inhoud

In tegenstelling van wat wel eens wordt beweerd, is dementie geen ziekte op zich. Het is een verzamelnaam voor allerhande symptomen en tekenen die wijzen op een achteruitgang van de verstandelijke mogelijkheden (waaronder geheugen), veranderd gedrag (bv. uitgesproken verwardheid) en onverklaarbare stemmingswissels (bv. huilbuien zonder duidelijke reden). Dementie treedt dus eigenlijk op als symptoom bij ziektes als Altzheimer en vergevorderde diabetes (suikerziekte).

Achteruitgang van de hersenfuncties betekent kleine of grote aanpassingen voor de betrokkenen en zijn omgeving. Vergeetachtigheid kan gemakkelijk opgevangen worden door geheugensteuntjes of een beetje hulp van de partner, kinderen of andere mensen in de omgeving. Maar die helpen maar zolang de achteruitgang niet te bruusk of progressief is: wat als die kleine aanpassingen geen antwoord meer bieden?

In die zin is er dus sprake van een proces dat zowel voor de persoon in kwestie als voor zijn omgeving inspanningen vraagt. Een dementerend persoon maakt deel uit van zijn omgeving (gezin, vriendenkring)  en net daarom is het een proces dat door meerdere mensen samen doorlopen wordt.

 

Begeleiding

Brigitte Dhondt, kinesist

 

Doelgroep

Deze activiteit is bedoeld voor (jong)senioren en familieleden.

 

Deze activiteit wordt aangeboden door Sig in samenwerking met

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 -