Hoe begeleid ik mensen met verlieservaring na een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

Code 062
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Workshop
Code 062
Wanneer 03/05/2016
27/05/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 269,00 - € 215,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 27/04/2016
Aantal uren vorming 12,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

In deze tweedaagse workshop vertrekken we vanuit een kritische bevraging van het klassieke standaardmodel van rouw zoals het uitgedrukt wordt in het fasen- of rouwtakenmodel. De kenmerken van een nieuwe kijk op rouw en verliesverwerking worden toegelicht zoals ze samengebracht zijn in een meer integratieve benadering. Items die aan bod komen zijn: copingflexibiliteit, hechting, trauma, betekenisgeving, emotieregulering, Duale Procesmodel, de hulpverlener tussen presentie en interventie.

Geconfronteerd worden met NAH is een verlieservaring die zich afspeelt op alle dimensies van ons mens-zijn. Rouw kunnen we dan ook definiëren als het eigen antwoord (van de hele persoon, op alle terreinen van het leven) dat iemand geeft op het verlies van een betekenisvolle relatie (met de eigen gezondheid). Rouw is geen pathologie en rouwhulp geen symptoombestrijding. Verlies is in de eerste plaats een existentieel gebeuren. Rouw eindigt nooit, niet als een doem, maar als een fluctuerend schaduwspel tussen licht en duister, tussen kwetsbaarheid en kracht, tussen verlies en revalidatie dat gestalte geeft aan ons leven, aan wie we zijn. Het gaat om het oefenen van een houding van presentie en van een aantal vaardigheden: zorgvuldig luisteren (duaal en analoog), het geven van erkenning zodat iemand zich gezien voelt, het ondersteunen van de patiënt zodat hij/zij tot een voor hem/haar aanvaardbaar antwoord kan komen, verbinding zoeken met de hulpbronnen die voor de patiënt wezenlijk zijn in zijn/haar zoektocht naar antwoorden, helpen zoeken naar het alternatieve verhaal, kunnen containen van ondraaglijk lijden. Aan de andere kant is het ook belangrijk om geschikte interventies te kunnen doen bij specifieke moeilijkheden die ervaren kunnen worden op fysiek, emotioneel, mentaal vlak.

Een uitdaging is het voor de hulpverlener om hierbij de gepaste dynamiek te zoeken, tussen afstand en nabijheid in een zorgcultuur die ook aandacht heeft voor de impact van dit werk op de persoon van de hulpverlener.

Deze workshop is een combinatie van theorie en praktijk. Er is gelegenheid voor het stilstaan bij ingebrachte casuïstiek. Er is ook ruimte voor het met elkaar oefenen van specifieke vaardigheden.

 

Begeleiding

Johan Maes is psychotherapeut, gespecialiseerd in rouw en traumaverwerking. Daarnaast is hij freelance trainer op het vlak van rouw in Vlaanderen en Nederland. Hij is auteur van diverse boeken over rouw.

 

Doelgroep

Deze workshop is een meerwaarde voor alle professionele hulpverleners die met personen met NAH werken.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Voor deze vorming kan u gebruik maken van de KMO portefeuille.
Accreditatie werd goedgekeurd door Pro-Q-Kine.
.

 

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS