Gezinsstructuren in allochtone gemeenschappen

Code 043
Thema
Type Studiedag
Code 043
Wanneer 09/03/2017
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 85,00 - € 70,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 02/03/2017
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

In de hulpverlening en het buitengewoon onderwijs komen steeds meer kinderen terecht uit allochtone gemeenschappen. Contacten met kind en familie lopen niet altijd even vlot en op dezelfde manier als met autochtone families. Deze studiedag vestigt daarom extra aandacht op de structuur en dynamieken in gezinnen met een migratieachtergrond.

Hulpverlening aan mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond stelt specifieke eisen wat betreft de benodigde kennis en gewenste vaardigheden. Het ontwikkelen van transcultureel bewustzijn en competentie houdt het creatief hanteren in van specifieke kennis, inzichten en houdingsaspecten. Dit is nodig om tot een dialoog te komen met respect voor de cultuur van de ‘andere’ cliënt of hulpvrager.

In de voormiddag gaan we in op de leefwereld van etnisch-culturele minderheden, hun copingmechanismen en hulpzoekgedrag. We doen dit aan de hand van de volgende vragen: Welke factoren zijn van invloed op het type hulp dat ze vragen? Welke familiepatronen (opvoeding, relatievorming, enz.), rituelen en gewoonten zijn er bij gezinnen met kinderen met een beperking? Wat betekent opgroeien in en met verschillende culturen? Welke interactieprocessen vinden plaats als vertegenwoordigers van twee culturen elkaar ontmoeten? Na de middag koppelen we het geheel terug naar de eigen werksituatie aan de hand van vragen en casussen.

 

Begeleiding

Sultan Balli is psycholoog en werkt als psychotherapeut. Ze is docent aan de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen en aan het CVO Sociale Hogeschool Heverlee.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor alle hulpverleners die in hun praktijk in contact komen met kinderen uit allochtone gemeenschappen.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Maximum 40 deelnemers.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS