Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten

Code 034
Thema
Geestelijke gezondheid
Type
Code 034
Wanneer 07/04/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/03/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Kinderen en adolescenten staan vaak onder stress en kunnen blij maar ook bang, boos en verdrietig zijn. Momenteel gaat men ervan uit dat emoties deel van het leven zijn en dat het er vooral op aan komt er goed mee om te gaan. Psychopathologie wordt dan steeds meer gelinkt aan slechte emotieregulatie. Onderzoek toont aan dat men in een psychodiagnostisch onderzoek zowel moet focussen op adaptieve strategieën en waar er tekorten zijn (zoals accepteren, herevalueren, problemen oplossen) als op de vaak dominante maladaptieve emotieregulatie (zoals agressie, ruminatie, zelf-devaluatie en opgeven).

Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op de kennis die we hebben over emotieregulatiestrategieën en hoe die in verband staan met zowel individuele kenmerken als familiale ervaringen. Vervolgens illustreren we hoe emotieregulatiestrategieën in kaart gebracht kunnen worden en hoe je ze kinderen kan aanleren. We sluiten af met discussie en gaan in op de vraag wat diagnostiek en behandeling van emotieregulatiestrategieën betekent in onze handelingsgerichte benadering van kinderen en adolescenten met klachten zoals depressie, agressie of psychosomatiek en welke vragen er nog leven.

 

Begeleiding

Prof. dr. Caroline Braet (klinisch psycholoog/gedragstherapeut) is als hoogleraar verbonden aan de UGent. Naast onderwijsopdrachten op het domein van de ontwikkelingspsychopathologie doet ze onderzoek over het ontstaan en de instandhouding van psychopathologie bij kinderen, alsook de assessment en de behandeling ervan. Momenteel leidt ze projecten op het vlak van obesitas & eetstoornissen, hechting, impulsiviteit, depressie en gedragsproblemen bij kinderen. Ze is tevens coördinator en supervisor bij het Universitair Psychologisch Centrum ‘Kind & Adolescent’ te Gent.

Henk Weymeis is klinisch psycholoog en heeft in de praktijk voornamelijk ervaring met kinderen en adolescenten met gedrags- en emotionele problemen. Hij is werkzaam als pedagogisch begeleider in het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en coördineert het psycho-pedagogisch zorgbeleid Time-In. Verder is hij in functie van onderzoek als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Universiteit Gent, vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

 

Doelgroep

De studiedag is in eerste instantie bedoeld voor psychologen, psychiaters, toegepaste psychologen en orthopedagogen. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS