Depressie bij kinderen en jongeren

Programma Pak Aan - Code 012
Thema
Geestelijke gezondheid
Type Workshop
Code 012
Wanneer 04/07/2018
Uur 08:30u tot 17:00u
Waar UGent (Campus Dunant)
Prijs € 153,00 - € 123,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 03/07/2018
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Praktische zaken:

  • LET OP: Deze workshop gaat  niet door in Sig Gijzegem, maar in UGent (Campus Dunantlaan), gebouw 24.01 - leslokaal 5.1.
  • De workshop start om 8u30 en eindigt om 17u.

 

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Depressie / psychische problematiek / Pak Aan / programma 
 

Inhoud

Aan de Gentse Universiteit is het Amerikaanse werkboek ‘Taking Action’ (‘Pak Aan’) van Philip Kendall en Kevin Stark vertaald en toegepast. Het programma bestaat uit 18 sessies van 1 uur en maakt gebruik van verschillende cognitieve en affectieve technieken. Depressieve gevoelens worden gezien als signalen voor hun problemen die aangepakt kunnen worden.De effectiviteit van het cognitief, gedragstherapeutisch programma ‘Pak Aan’ werd in Gent onderzocht aan de hand van een pilootstudie bij kinderen met sterk internaliserende problemen en depressieve symptomen (De Cuyper e.a., 2004).

De inhoud van het programma bestaat uit de volgende aspecten: affectieve educatie: emoties leren herkennen en onderscheiden; relatie gedachten-gevoelens-gedrag leren zien; verhogen van de leuke activiteiten; probleemoplossingstraining; werken als gedachtendetective: het opsporen van gedachten en het veranderen van dysfunctionele schemata; doelen plannen; opbouwen van positief zelfbeeld… Alles wordt aangeleerd via invulopdrachten, spelletjes, modeling, huiswerkopdrachten en educatie is zowel bestemd voor individuele als groepstherapie bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar met sterk internaliserende problemen en depressieve symptomen.

Tijdens deze workshop worden de programmacomponenten besproken. Vaardigheden worden aangereikt aan de hand van demonstraties en oefeningen. Het werkboek ‘Pak Aan’ (Boom) meebrengen is een meerwaarde, maar niet verplicht.
 

Door wie?

Prof. dr. Caroline Braet (klinisch psycholoog/gedragstherapeut) is als hoogleraar verbonden aan de UGent. Naast onderwijsopdrachten over ontwikkelings-psychopathologie doet ze onderzoek naar het ontstaan en de instandhouding van psychopathologie bij kinderen, alsook de assessment en de behandeling ervan. Momenteel leidt ze projecten op het vlak van eetgedrag, obesitas en eetstoornissen, hechting, en depressie bij kinderen. Een centraal nieuwe focus in al deze projecten is de rol van emotieregulatie. Ze is tevens coördinator en supervisor bij het Universitair Psychologisch Centrum Kind en Adolescent te Gent.


Voor wie?

Professionelen die werken met kinderen/jongeren (8-13 jaar) met depressieve symptomen
 

Over wie?

8 - 13 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
Minimum 12, maximum 25 deelnemers


 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS