Autisme 75 jaar na Kanner: De speeltijd is voorbij

Code 025
Thema
Autisme (ASS)
Type Symposium
Code 025
Wanneer 26/04/2018
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Zuiderkroon - Antwerpen
Prijs € 140,00 - € 130,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 22/04/2018
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Bekijk hier de herinneringsmail met alle praktische info voor de deelnemers van het symposium: klik hier

 

Afdrukbare flyer


Inhoud

75 jaar geleden schreef Leo Kanner het eerste belangrijke wetenschappelijke manuscript over autisme. Sindsdien zijn er vele duizenden artikels, boeken en andere publicaties gewijd aan autisme en/of autismespectrumstoornis (ASS), werd wereldwijd wetenschappelijk onderzoek verricht en werden de begeleiding en de zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen en hun omgeving alsmaar verder uitgebouwd.

En toch … zijn er nog veel vragen, onduidelijkheden en frustraties. Toch lijken de wetenschappelijke bevindingen en nieuwe inzichten, om diverse redenen, niet altijd door te dringen of hun toepassing te vinden in de praktijk. Toch hebben we met z’n allen het gevoel dat het beter moet en kan, en dat het ernstige werk eigenlijk nog voor een groot deel moet beginnen.

Sig en de Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent slaan de handen in elkaar en stellen u nieuwe ontwikkelingen, wetenschappelijke inzichten en perspectieven voor die de basis kunnen vormen voor een meer wetenschappelijk onderbouwde autismezorg. Diverse bijdragen worden geïllustreerd met videobeelden van casussen.
 

Programma

9u30:     Inleiding

9u45:     Waarom de speeltijd voorbij is: ASS in 2018 - Prof. dr. Herbert Roeyers

10u45:   Pauze

11u15:   Theory of Mind en autisme: Van Sally-Anne tot nu - Prof. dr. Roeljan Wiersema en Rachida El Kaddouri

12u15:   Broodjeslunch

13u10:   Een kwarteeuw ADOS: gouden standaard of klatergoud? - Dr. Petra Warreyn

13u50:   De zin en onzin van baby-onderzoek: Wat kunnen we leren van jongere broertjes en zusjes van kinderen met ASS? - Dr. Ellen Demurie

14u30:   Pauze

15u:      Regressie bij ASS: heelt tijd alle “wonden”? - Sofie Boterberg

 15u40:  ESDM, Jasper, ImPACT, Zie wat ik zie, doe wat ik doe... of toch maar gewoon dolfijntherapie? - Dr. Sara Van der Paelt

 16u30:  Wat komt er na de speeltijd? -  Prof. dr. Herbert Roeyers


Alle sprekers zijn verbonden aan de Vakgroep Experimenteel-klinische en gezondheidspsychologie, Onderzoeksgroep ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent.

 

Sprekers

Herbert Roeyers is gewoon hoogleraar klinische psychologie op het gebied van de ontwikkelingsstoornissen. Hij is tevens consulent-medewerker van het Centrum voor ontwikkelings-stoornissen te Gent .Zijn belangrijkste onderzoekslijn betreft de sociaal-communicatieve ontwikkeling van kinderen met ASS en de klinische toepassing van dit werk via screening, diagnose en interventie.

Roeljan Wiersema is psycholoog en hoofddocent op het gebied van ontwikkelingsstoornissen. Hij is tevens oprichter van EXPLORA, een recent opgerichte vakgroepoverstijgende onderzoeksgroep die experimenteel onderzoek verricht naar autisme met behulp van beeldvormingstechnieken. Een van zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen betreft sociale cognitie bij kinderen en volwassenen met ASS.

Rachida El Kaddouri is orthopedagoog en doctoraatsstudent. Ze verricht onderzoek naar de spontane Theory of Mind en het zelf-ander onderscheid bij personen met ASS. Hierbij maakt ze ook gebruik van beeldvormingstechnieken als EEG en functionele nabij-infrarood spectroscopie (fNIRS).

Petra Warreyn is klinisch psycholoog en senior postdoctoraal onderzoeker. Ze doet vooral onderzoek naar vroege kenmerken van ASS bij jonge kinderen met een verhoogd risico op de stoornis, en naar het effect van vroege behandelingsprogramma’s. Sinds 2004 is ze ADOS-trainer, en geeft ze regelmatig ADOS-trainingen in Vlaanderen.

Ellen Demurie is klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker. Ze verricht onderzoek naar de vroege sociale motivatie bij jonge kinderen met een verhoogd risico op ASS en staat in voor de dagelijkse coördinatie van de Babystudie, een longitudinale follow-up studie omtrent de vroege sociaal-communicatieve ontwikkeling van broertjes en zusjes van kinderen met ASS.

Sofie Boterberg is klinisch psycholoog en doctoraatsstudent. Ze is één van de onderzoekers binnen de Babystudie en voerde ook een retrospectieve studie uit over ontwikkelingsregressie bij schoolgaande kinderen met ASS. Ze is tevens betrokken bij onderzoek naar de link tussen ontwikkelingsregressie en mitochondriale dysfuncties.

Sara Van der Paelt is klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker. Ze doet onderzoek naar vroege interventie bij kinderen met ASS. Ze is officieel erkend trainer van het ImPACT-programma en leidt hulpverleners op in het gebruik ervan bij ouders van een kind met ASS. Ze deed ook al verschillende studies naar de effectiviteit van dit behandelingsprogramma.


Voor wie?

Dit symposium richt zich tot al wie werkzaam is in zorg, begeleiding en onderwijs bij kinderen en jongeren met autisme.
 

Praktisch

Participanten: 130 euro / Niet participanten: 140 euro.
(De early bird actie is afgelopen)

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
Accreditering werd aangevraagd i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen vzw.
Accreditering bij Pro-Q-Kine is goedgekeurd.

De shuttlebus is volzet.

Inschrijven mogelijk via 

 

In samenwerking met 

 

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS